BİZDEN HABERLER

Tavuk yiyen kadının bebeği daha uslu oluyor
Tavuk yiyen kadının bebeği daha uslu oluyor

Hamilelikte tavuk eti tüketiminin, bebeğin daha uslu ve mutlu olmasını sağladığı ortaya çıktı. (MİLLİYET)


Hamilelikte tavuk eti tüketiminin, bebeğin daha uslu ve mutlu olmasını sağladığı ortaya çıktı. 

Hollanda’da yapılan araştırmaya göre, hamileliğin başlangıcından itibaren B12 vitamini açısından zengin tavuk eti ve yumurta tüketimi, daha uslu ve daha az ağlayan bir bebeğe sahip olma şansını 3 kat artırıyor.

Hollanda halk sağlığı araştırmacıları tarafından hamilelikte B12 vitamini alımının bebeğe etkisini ortaya koymak üzere yapılan ve sonuçları “Early Human Development” dergisinde yayınlanan araştırma, 4 binden fazla hamile kadın üzerinde gerçekleştirildi. Uzmanlar, düşük oranda B12 vitamini alan kadınların bebeklerinin daha hırçın olduklarını ve daha çok ağladıklarını kaydetti.

Araştırmaya göre, hamilelik döneminde yeterli düzeyde B12 vitamini alımının, bebeklerin beyin ve sinir sistemi gelişimi ile kan dolaşımında kritik bir öneme sahip olduğu ifade edildi. Uzmanlar, hamile kadınlara hamileliğin başlangıcından itibaren B12 vitamini açısından zengin tavuk eti ve yumurta tüketmelerini öneriyor.

Bilim adamları, B12 vitamininin özellikle sinir sistemi fonksiyonları için gerekli olduğunu, eksikliğinde ise zihinsel ve sinirsel fonksiyonlar bozulabileceğini, kulak çınlaması ve hissizlik gibi belirtiler görüleceğini kaydetti. Tavuk eti ve yumurtanın, en zengin B12 kaynaklarından biri olduğu belirtildi.

Tavuk etini besin değerini koruyarak pişirmenin püf noktaları...
Tavuk etini besin değerini koruyarak pişirmenin püf noktaları...

İyi beslenebilmek için yemeğin nasıl pişirildiği ve besinlerin içindeki vitamin ve minerallerin pişirme sırasında korunabilmesi büyük bir önem taşıyor.


İyi beslenebilmek için yemeğin nasıl pişirildiği ve besinlerin içindeki vitamin ve minerallerin pişirme sırasında korunabilmesi büyük bir önem taşıyor. Bu noktada tavuk etini, doğru pişirmenin püf noktaları hakkında bilgi veren Diyetisyen Canan Aksoy, “hayvansal protein tüketiminde öncelikli tercihlerimizden biri olan tavuk etini, besin değerini kaybetmeden doğru şekilde pişirmek, sağladığı faydadan tam olarak yararlanabilmenin en önemli koşuludur” diyor.

Aksoy “Tavuk eti önemli bir protein kaynağı olmasının yanı sıra aynı zamanda demir, b vitaminleri, özellikle b12 vitamini ve çinko içermesi açısından önemlidir, beslenmemizde de yer vermemiz gereken değerli protein kaynaklarından biridir. Bu nedenle satın alma sırasında gösterdiğimiz hassasiyeti, besin değerlerini koruyarak tüketmek açısından, pişirirken de göstermeliyiz” dedi.

Tavuk yemeklerinin en sağlıklı şekilde nasıl pişirilebileceğini aktaran Aksoy, mutfak kültürümüzde tavukla ilgili pek çok yemek pişirme şekli olduğunu belirterek bu yöntemleri şöyle sıralıyor; çevirme, kızartma, ızgara, tava yemekleri, kavurma, yahni, güveç, sahan yemekleri, buğulama, kapama, haşlama ve köfteler. Bu noktada piliç etinin sağlıklı bir besin olarak pişirme sırasında da devamlılığını sağlayabilmek için bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Canan Aksoy, bu noktaları ise şöyle sıralıyor;

Tavuk yemekleri en sağlıklı şekilde nasıl pişer?

• Yapılan tüm ön işlemlerde hızlı davranılmalı, oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir. Piliç etinin soğuk zincir açısından hassas yapısı gereği buna özellikle dikkat edilmeli.

• Marinasyon, beyaz etin yumuşatılması ve lezzetlendirilmesi için önemli bir işlemdir ancak marinasyon yapıldıktan sonra yine oda sıcaklığında fazla bekletilmeden hızlıca buzdolabına alınmalı ve üstleri kapalı olarak muhafaza edilmeli.

• Tavuk eti pişirilirken haşlama, fırınlama (mümkünse fırın torbası kullanarak) veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir.

• Yemek hazırlarken kullanılan yağın veya yağın içine eklenen baharatların yanmamasına da ayrıca özen göstermelidir.

• Tavuk eti orta ateşte ve içi çiğ kalmayacak şekilde iyi pişirilmelidir. Eti az pişirerek içini çiğ bırakmak veya çok uzun süre pişirme işlemlerinden kaçınılmalıdır. Tavuk eti, iç sıcaklığı 72 dereceye geldiğinde pişer. Özellikle iri bütün tavukların yeterli derecede piştiğini anlamak için bir saplama termometre de kullanabilirsiniz.